Øst-Sjællands
Flyveklub

Klubbens historie

Tilbage i fyrrene, dengang da svævefly var noget men selv byggede om vinteren i garagerne rundt omkring – og senere, når man skulle flyve med dem, regnede i sekunder i stedet for som i dag, timer – var der en lille gruppe af svæveflyvere i Havdrup. De fløj fra forskellige pladser i Køge og Roskilde området.

 

I midten af 60érne fik Havdrup klubben problemer med at finde flyveplads. Dette skete samtidig med at Svæveflyve gruppe 66 – som holdt til på en mark på østsiden af Fakse (Kissendrup) havde de samme vanskeligheder og i 1969 slog man klubberne sammen for at opnå samlet styrke og købte området som i dag danner rammen om Øst Sjællands Flyveklub, nemlig matriklen på Nymarksvej 30 i Rønnede.

 

Herfra tog det fart og som første stadsfæstning af den nye klub, udmærkede man sig ved at bygge Danmarks største svæveflyve hangar. En titel der holdt i mange år, men som nu er afløst flere steder rundt om i landet.

 

I de første år, fløj klubben med træfly. Det var typer som Bergfalke og Ka6 og Ka8. I 70´erne gik man ind i glasfiber alderen og investerede i typer som Astir CS og Astir 77. Op igennem 70érne var disse fly moderne og eftertragtede.

 

I 80érne besluttede man at investere i et nye skolefly – dette skulle være af glasfiber. Man købte det fly som i dag stadig er det bedste valg til skoleflyvning, nemlig ASK21. Dette viste sig at være den helt rigtige platform for klubbens flyveskole. Sideløbende investerede man i glasfiber konkurrence fly – en LS4a, som stadig er i klubbens eje og stadig eftertragtes af piloterne pga. dens behagelige måde at flyve på.

 

I slutningen af 80érne fik 2 sæde konkurrence inden for svæveflyning en opblomstring. Der kom flytyper som kunne måle sig med de 1-sædede. Flyveklubben investerede i sådan en – en Janus C, som på det tidspunkt var noget at det mest avancerede man kunne købe. Senere blev den afløst af en nyere type – en Duo Discus – som stadig er i klubbens eje.

 

Sideløbende med flyudskiftningerne byggede klubben i 90érne de værksteder vi kender i dag.

 

I perioden 2019 – 2021 opførte Flyveklubbens medlemmer et nyt klubhus på 400 etage m2. Som det er traditionen i ØSF er alt bygget på frivillig basis. Projektet blev støttet af Faxe Kommune, Lokale og Anlægsfonden og LAG-fonden.

small_c_popup.png

Hvad kan vi hjælpe med?

Lyder svæveflyvning spændende?

Så kom til introduktionsdag søndag 28. april og bliv klogere på, hvad svæveflyvning går ud på, hør mere om mulighederne og få svar på alle dine spørgsmål.

Hvis du er blandt de første 20, som tilmelder sig, får du mulighed for at flyve en tur i vores svæveflysimulator.