Talentkursus i uge 27 på Arnborg

10. juli 2006

Dansk Svæveflyver Union afholder hvert år et kursus for talenter udi vores dejlige sport. I januar modtog ØSF en invitation til at sende sine talenter på kursus, og klubben sendt Carsten Larsen, Lotte Bank-Nielsen og Jan Hebnes af sted på kursus. Carsten fløj i sin egen LS 4 (LD), Lotte fløj også i sin egen LS 1f (KL) og Jan har lånt klubbens LS 8 (R8). Oppasser for de håbefulde unge var Ulrik F. og selvfølgelig de allestedsnærværende Poul Smed og Annie. Øvrige kursister var 10 andre unge svæveflyvere fra Aviator, Fyn, Herning, Tølløse og Vestjysk.

Vejrudsigten for ugen var klar en uge inden kurset: Alle fem dage ville blive præget af højtryksvejr med svag, moderat og kraftig termik, dvs. høje temperaturer og også højt til loftet. Og det holdt stik på nær den sidste dag.

Stor version | Stor version med tænder

Mandag udskrev kursusleder Peter Lorentzen en speedtask på 214 km over 7 vendepunkter som ikke lå alt for langt væk fra Arnborg. Alle på nær en enkelt gennemførte opgaven. Lotte fik en parkeringsbøde. Basen lå i 1700 – 2000 meter, og termikken i "bunden" (700-1100 meter) var ikke særlig kraftig, så Lottes tålmodighed kom på en særdeles hård opgave fordi hun på en del af opgaven ikke gik højere end 11-1200 meter og hoppede videre i håb om bedre bobler. Hun fik en lang flyvetur men hun gennemførte!!! Det gjorde Carsten og Jan også.

Om aftenen havde holdet besøg af verdensmester Mette Schmeltz, som med høj energi gennemgik begrebet: Udelandinger – et håndværk der skal læres. Hendes målrettede tilgang til sin sport afspejledes tydeligt i det velstrukturerede foredrag. Det var meget lærerigt.

Tirsdag var vejret om end endnu bedre. Svæveflyveudsigten lovede base i 5-6000 fod og moderat til kraftig termik. Dagens opgave blev igen en speedtask men nu på 250 km over 9 vendepunkter. Alle gennemførte i fin stil. Jeg nåede også at få en fin tur i DSvU's LS 8. Det er jo ikke ret tit man kan ligge og rode rundt over Jylland i 2000 meter.

Om aftenen lagde Helmuth Egsgaard vejen forbi og fortalte om Termik Ligaen.

Onsdag Der blev ikke udskrevet en AAT den dag, men en almindelig speedtask på ca. 144 km. Den gennemførte Lotte og Carsten, hvor Jan ikke kunne koncentrere sig ordentligt efter bl.a. at have ventet 1½ time i luften på at startlinien åbnede, så han landede igen. Han gik så i vaskemode og gav alle transportvognene en tur med vand og kost.

Om aftenen fik vi så kvalt de Odense bajere, som var indkøbt i et øjebliks ubetænksomhed. Lotte lånte lidt hvidvin af Annie og så var stemmebåndene ellers smurt.

Torsdag blev præget af et trug, som strakte sig op midt i Jylland som en kæmpemæssig stævn på et skib, og vi kunne i løbet af formiddagen se hvordan det gled mod nord. Inden i truget var der nogle skjulte cb'ere, som kursusledelsen ikke ville sende talenterne ud i. Da nogle dråber regn understregede beslutningen, pakkede vi alle flyverne ned igen. Ingen flyvning den dag. Arnborg fik ikke mere regn end de føromtalte dråber, men 20 km nord for os åbnede cb'erne sluserne.

R8 på Ejstrupholm flyveplads

Fredag var sidste dag på kursus. Det var usikkert om der overhovedet kunne udskrives en opgave, men efterhånden begyndte skyerne at ligne rigtige cu'er i stedet for de "vandballoner" der hang på himlen fra morgenstunden. Der blev uskrevet en 150 km opgave med vendepunkter øst for Arnborg, da man forventede en front ind fra vest. Vinden drejede over i vest og feltet blev sendt af sted kl. 13.50. Det viste sig at sigten var meget dårlig når man kom op i over 700 m. Jan tærsklede på slaget 13.50 og nåede næsten ruten igennem men måtte desværre lande på Ejstrupholm flyveplads. Både Lotte og Carsten afbrød opgaven for at søge mod Arnborg, og de landede netop som jeg kørte ud for at hente Jan.

Torsdag havde Peter Lorentzen en samtale med hver af kursisterne, hvor han gennemgik deres flyvninger minutiøst. Peter havde sammenlignet alle deltagernes flyvninger, og han kunne så give kursisterne en vurdering på forskellige punkter:

Disse parametre gjorde at deltageren meget hurtigt kunne vurdere, hvor han/hun eventuelt havde noget at arbejde med. Alle parametrene findes i statistik siderne af Seeyou.

Alt i alt et kanon kursus, hvor talenterne lærte en masse om svæveflyvning, selvkontrol samt hvordan livet på Arnborg kan udfolde sig.

Ulrik F.